Kompletta hjul

Många tror att ett däck är samma sak som ett hjul men riktigt så är inte fallet. Det är istället däcket plus fälgen som bildar ett komplett hjul. Hjulet är alltså en sammansatt enhet, ett däck utan fälg är bara ett däck. För att bilen ska ha bra och rätt köregenskaper är det viktigt att hjulen, alltså däcken och fälgen är av korrekt typ. Genom att köpa däck av en kunnig återförsäljare eller genom en bilverkstad vet du att du alltid får hjul som är optimerade för just din bil.

Kan man ha en annan storlek på hjulen?

Ibland kan det finnas anledningar till att man vill ha en annan storlek på sina kompletta hjul. Det kan till exempel vara för att ge bilen lite extra höjd, för att få bättre köregenskaper eller bara för att det ser snyggt ut. Om man förändrar storleken på hjulen radikalt kan det finnas risk för att hjulbytet är olagligt. Men så länge hjulet inte sticker ut utanför den ursprungliga stänkskärmen får man byta till en annan storlek på däck och fälg. Hjulet får inte heller ta i fjädring eller chassidelar när bilen fjädrar fullt ut eller när man gör ett full rattutslag åt något håll. Det kan nämligen vara rent av farligt om så sker. Även när det gäller köregenskaperna ska man vara lite försiktig med att byta storlek på hjulen.

Fördelar med att hålla sig till originalstorlek på hjulen

Om man väljer att hålla sig till den storlek på hjul det är tänkt att bilen ska ha, eller om man bara förändrar storleken lite grann har man ofta inget att oroa sig för. Det viktigaste är att man ser till att man i alla fall har lika stora däck på var sida av samma axel. Om bilen är tvåhjulsdriven bör man alltså ha samma däckstorlek på båda bakdäcken, eller på båda framdäcken. Om det skiljer något mellan fram- och backdäck gör det ofta inte speciellt mycket. På en fyrhjulsdriven bil är det dock mycket viktigt att se till att storleken är densamma på alla fyra hjul, annars kan fyrhjulsdriften rent av ta skada.