Viktigt att tänka på vid val av vinterdäck

I Sverige så är det lag på att man ska ha vinterdäck mellan 1 december–31 mars men det är helt okej att slänga på dem tidigare. För vinterdäck med dubbar på gäller dock att man endast får köra med dessa under 1 oktober–15 april. I det här inlägget kommer du kunna läsa mer om vinterdäck och hur de fungerar, när man ska byta och så vidare.

Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck

Det finns två saker som skiljer sommardäck och vinterdäck åt. För det första så är det själva gummiblandningen som skiljer dem åt. För sommardäcken är blandningen framtagen för att klara varmare temperaturer och de stelnar när det är kallt ute. Vinterdäcken däremot är skapta för att fortsätta hålla sin struktur även under kallare väder.

Olika sätt på vilka man märken vinterdäck

Det finns två bokstäver som man kommer stöta på i valet av dubbdäck och dessa är M och S. M står för mud vilket betyder lera, och S står för snow som betyder snö. Det finns många olika kombinationer och beroende på vilken man väljer kommer man få däck som passar olika väglag. Det kan vara klokt att rådfråga en mekaniker om det är så att du känner dig osäker. I Sverige råkar vi ju ofta ha både snö, slask och is i omgångar.

När det är dags att byta till vinterdäck

Man ska alltid vara beredd att byta till vinterdäck så fort det blir vinterväglag. Det kan till och med vara bra att vara lite för tidigt än för sent ute. Med vinterlag menas när det är snö, slask eller is på vägen. Just när det kommer till is så är det ju svårt att veta eftersom det på hösten och våren kan pendla ganska mycket i temperatur på natten och dagen. Speciellt svårt är det att veta om det är frost eller is på vägen tidigt på morgonen. Om man inte har satt på vinterdäcken på sin bil i tid så kan man faktiskt utgöra en fara både för sig själv och andra människor när man ger sig ut i trafiken.